Make a change, reis mee met een Interim Manager.

Gevoel en intuïtie

Wie kent het niet? Bij het nabespreken van een sollicitatiegesprek wordt besloten tot aanstelling omdat er een ‘goed gevoel' is over de kandidaat. Of een leverancier wordt gevraagd een offerte uit te brengen omdat ‘gevoel' goed is.

Of op reis in een niet-westers land en krijg je een uitnodiging van een onbekende man om bij hem thuis op de thee te komen. Je weet dat in minder ontwikkelde landen de gastvrijheid hoog in het vaandel staat en dat een spontane uitnodiging een leuke manier kan zijn om kennis te maken met de bewoners van een land. Maar je weet ook dat toeristen regelmatig worden beetgenomen. Je volgt je ‘intuïtie' en besluit de uitnodiging aan te nemen.

Gevoel en intuïtie worden gezien als bovennatuurlijke gaven, vaak toebedeeld aan vrouwen. Het volgen van gevoel en intuïtie bij het nemen van een belangrijke beslissing wordt aangemoedigd. We geloven dat het volgen van gevoel een goed besluit garandeert. Heb je een moeilijk dilemma? Kom je er rationeel niet uit? Biedt het ‘wikken en wegen' geen uitkomst? Geen punt, volg je gevoel.

Het kan echter geen kwaad het ‘gevoel'; de ‘intuïtie' nader te analyseren. Wat zit er achter?
Intuïtie is niets anders dan een geraffineerd samenspel van onze zintuigen. Zoals bij de rationele beslissing diverse feiten worden gewogen en afgezet tegen eerdere ervaringen, zo werkt ook de intuïtieve beslissing, maar dan onbewust. De menselijke zintuigen vangen vele kleine signalen op die we ons niet altijd bewust worden maar ons wel tot een overtuiging kunnen brengen.

De neus ruikt bv een parfum wat bekend is vanuit de huiselijke kring en zonder ons hiervan bewust te worden geeft het ons een goed gevoel, een gevoel van ‘thuiskomen'. Meer bekend is het fenomeen van de verkoper. We zien een perfect geklede man die beschaafd spreekt en een aangenaam gesprek met ons aanknoopt. We zijn onbewust geneigd aan te nemen dat het product wat wordt aangeprezen van dezelfde kwaliteit zal zijn als de uitstraling van de verkoper

Nuttig om gevoel en intuïtie nader te analyseren en bewust te maken want hoe hoog ook geprezen in onze maatschappij als nuttige raadgevers; gevoel en intuïtie kunnen behoorlijk misleidende signalen afgeven.